25 jaar vloeren : Van kurkboer naar totaal aanbieder

In den beginne

In maart 1996 opende Serena Kurk de deuren in een klein winkelpand in Ekeren Donk. Er werd van start gegaan met enkel verlijmde kurkvloeren en wandkurk. Waarom enkel kurk? De zaakvoerders Ronny De Paepe en Marc Cassauwers waren toen al overtuigd van de meerwaarde van het niche product kurk: de unieke ecologische troeven en de uitstekende isolerende eigenschappen.

Na enkele moeilijke maanden was de deelname aan de handelsbeurs van Kapellen in november ´96 de boost die de jonge zaak nodig had. Om de mogelijkheden van kurk ten volle te benutten, werd een jaar na de opening begonnen met het bewerken van de kurktegels in eigen atelier. De kurktegels konden op vraag van de klant op maat gezaagd, afgeschuind en gekleurd worden. Een eigen collectie met 1000den mogelijkheden. De trein was definitief vertrokken. In dat jaar sprong ook Marc Mathyssen als plaatser mee aan boord.

 

 

Geïnspireerd door het succes van laminaat, breidde onze belangrijkste kurkleverancier Wicanders zijn collectie uit met klik kurkvloeren of kurklaminaat. Het grote voordeel hierbij is dat deze vloeren kant-en-klaar en direct na plaatsing kunnen gebruikt worden.

De verhuis naar Schoten

Het magazijn in Ekeren werd na verloop van tijd te klein en in 2007 volgde de verhuis naar de huidige locatie in Schoten. Een showroom die 3x groter was dan daarvoor en een overzichtelijkere presentatie maakten het ook voor de klant makkelijker te kiezen. Want het aanbod nam niet af, integendeel. De parketvloeren van Wicanders werden toegevoegd en doordat deze meerlaagse parketten het FSC-label hebben, pasten deze perfect in de ecologische filosofie.

Omdat er bij verlijmde kurkvloeren steeds de ondergrond moet geëgaliseerd worden, was Serena Kurk ook een aantrekkelijke partij voor de fabrikanten van vinyltegels die naarstig op zaak waren naar kwalitatieve plaatsers van vloeren. De merken werden geselecteerd op basis van duurzame criteria. Het eerste merk was Mflor, later volgden Moduleo, Douwes Dekker, Coretec US floors en Gerflor.

Van Serena Kurk naar Serena Flooring

In 2014 werd besloten om de naam “Serena Kurk” om te dopen naar “Serena Flooring”. Naast kurkvloeren, parket en vinyl werd ook laminaat mee opgenomen in de collectie. Zo konden we de klanten die op zoek waren naar bv kurk op het 1ste verdiep en laminaat op de zolder, een volledige en interessante offerte aanbieden. Tegelijkertijd werd ook www.egaliseer.be boven de doopvont gehouden. Klanten die ook andere vloertypes wensen te plaatsen, konden op die manier ook van onze diensten gebruik maken.

Enkele jaren geleden werd er gestart met de webshop. De Corona pandemie zorgde dat deze uiteindelijk begon te renderen en ondertussen een wezenlijk onderdeel van onze omzet vertegenwoordigt.

Wat brengt de toekomst?

25 jaar later ziet de wereld en onze showroom er helemaal anders uit: we zien een groei in de vraag naar duurzame materialen. In deze optiek werden ook de PVC vrije vloeren van Parador en Wineo toegevoegd aan de collectie. Ook het onderhoudsgemak is een hot topic voor de consument.

Serena Flooring is gewapend om ook in de toekomst gestaag te kunnen groeien. Samen met de leveranciers proberen we op de steeds wijzigende vraag van de markt in te spelen.

De volgende uitdaging zal de beschikbare ruimte zijn. De ruimte die in 2007 zo groot leek te zijn, lijkt nu weer een paar maten te klein.

Het succes was er natuurlijk nooit gekomen zonder de vele klanten. Sommigen komen al 3 generaties terug als er een vloer moet gekozen worden. Dat doet het team van Serena Flooring ontzettend veel deugd en motiveert hen om elke dag opnieuw het beste van zichzelf te geven.

 

Serena Flooring, Sterk in Stijlvolle vloeren en wanden